Hoe gaat het stemmen?
 ------
(Kopie van Utopia)
 
Nieuwe inwoners, stemmen, nomineren, elimineren, exits, visumhouders… Hoe zit het ook alweer?
Nog vijf nachtjes slapen en dan start de verkiezingscampagne, op zaterdag 18 februari om precies te zijn. Tijdens deze verkiezingsperiode slingeren we de meest fascinerende woorden om je oren. Maar wat betekent het allemaal? Graag leggen we in een agenda uit wat we met sommige woorden bedoelen én zie je wat je de aankomende tijd kunt verwachten. Noteer de volgende data in je eigen agenda, zo mis je niets en maak je zoveel mogelijk gebruik van je stemrecht.

Zaterdag 18 februari 2017
De start van de verkiezingstijd. Om 09:00 uur is de bekendmaking van de drie nieuwe kandidaten (de potentiële visumhouders). Vanaf dan staan de lijnen wagenwijd open op de website en in de app tot dinsdagavond 21 februari 22:00 uur. Tot die tijd kan iedereen GRATIS stemmen op één van de drie potentiële visumhouders. Uiteindelijk krijgen de twee kandidaten met de meeste stemmen een Utopiavisum en zullen zij woensdag 22 februari voet zetten op Utopiaanse bodem.

Maandag 20 februari 2017
Je krijgt 24 uur de tijd om te nomineren! Om 09:00 uur gaan de lijnen open en vanaf dan mogen alle Premium paspoorthouders stemmen op een van de huidige inwoners die zij het liefst zien vertrekken uit Utopia. De stem van de duizend meest actieve Utopianen - de Elite - weegt zelfs drie keer zwaarder. De drie inwoners met de meeste (negatieve) stemmen krijgen de volgende dag, dinsdag 21 februari, een extra stem tijdens de nominatieronde in Utopia. Stemmen doe je op de website of in de app.

Dinsdag 21 februari 2017
De dag van de nominaties in Utopia. Om 09:00 uur sluiten de lijnen voor jou en zullen de inwoners rond de klok van twaalf ’s middags beginnen aan hun nominatieronde. Allen mogen drie stemmen uitbrengen: de stemmen mogen worden verdeeld over twee of drie verschillende inwoners, maar zij mogen hun stemmen bijvoorbeeld ook inzetten op één inwoner.

Bovendien wordt er duidelijk gemaakt welke drie inwoners blijkbaar de minst populaire zijn volgens de online stemmers. In totaal worden er dus 48 stemmen verdeeld (15 inwoners maal 3 stemmen + 1 publieksstem maal 3 stemmen). De inwoners met de meeste stemmen belanden op de schopstoel. Dit zijn er minimaal drie, maar dit kunnen er ook meer zijn als hun punten gelijk zijn. Vanaf nu ligt het lot van de genomineerden in de handen van de nieuwe inwoner die zondag 26 februari wordt gekozen door de groep.

Woensdag 22 februari 2017
Terug naar het stemmen op de nieuwe kandidaten. Alle positieve stemmen worden bij elkaar opgeteld en de twee kandidaten met de meeste stemmen mogen vandaag Utopia betreden. Zij moeten de aankomende vier dagen strijden om de gunst van de huidige inwoners. Op de laatste dag blijft er slechts één visumhouder over en de andere moet Utopia verlaten.

Zondag 26 februari 2017
De dag dat één van de visumhouders zijn visum moet inleveren. De Utopianen moeten beslissen welke visumhouder mag blijven en wie Utopia moet verlaten. De persoon die Utopia moet verlaten, moet direct naar huis. Zijn of haar avontuur is vanaf dan voorbij. De blijvende visumhouder mag zijn visum inruilen voor een Utopiaans paspoort. Hij of zij is vanaf nu een echte Utopiaan. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar er ligt wel een flinke taak voor hem of haar weggelegd. De blijvende visumhouder beslist de volgende dag namelijk over het lot van de drie genomineerden.

Maandag 27 februari 2017 Eliminatie-dag
Ook wel de dag des oordeels genoemd. Wie van de genomineerden trekt aan het kortste eind? Wie moet Utopia voorgoed verlaten? Dat beslist de nieuwe inwoner. Nadat de genomineerde inwoners zich vier dagen lang van hun beste kant hebben laten zien, moet de nieuwe inwoner de knoop toch echt doorhakken

 
Hit Counter